Acerca de
Tipus de còmic
Còmic d'aventures
1) període clàssic(1929 al 1943):
En aquest període sorgeix per primer cop el conegut gènere. Segons diverses fonts, s’origina gràcies a la influència de les novel·les d’aventures del segle 19, el cinema nord americà i el fulletó.
L’adaptació cap al comic de Tarzan, a mans de Harold Foster el 1929, també va ser un fet clau per la divulgació i expansió de tot el gènere i Un altre serie de còmics de l’època que va potenciar el còmic d'aventures, va ser Wash tubbs, publicada el 1924 a mans de Roy Crane. I una altre publicació important va ser al 1934 amb Jungle Jim, escrita per Alex Raymond.
Però a l’hora, en Europa, sorgien les Aventures de Tintin, cap al 1930.
2)PostGuerra (1944 i 1967)
I això ens dóna pas ja a la postguerra. D’aquest període podem destacar a Frank Robbins i amb el Johnny Hazard, la qual va començar al 1944 i va acabar en el 77.
3)La mala conciencia
La següent etapa es la de la mala conciencia que va desde 1967-86. Uns cuants anys enrrere Entre 1945 i 1960 s'assisteix als països africans i asiàtics a un període especialment actiu de descolonització, començant amb la independència del Pakistan i l'Índia del Regne Unit el 1947. Ben entrats els anys seixanta, les seves conseqüències van ser reflectides en la ficció popular, quan la mala consciència europea pel colonialisme substitueix l'etnocentrisme que li havia estat característic.
També és visible, doncs, la humanització de l'heroi a través de personatges com Corto Maltés (1967), Els Mercenaris (1974), Frank Cappa (1981) o Jann Polynesia (1985).
I també podem veure com Milo Manara reflexiona sobre el sentit mateix de l'aventura al món modern en la seva sèrie HP i Giuseppe Bergman (1978).
Als 80, arriben a ser freqüents els antiherois, com Dieter Lumpen (1985) de Jorge Zentner/Rubén Pellejero o Theodore Poussin (1986), de Frank Le Gall
4)Últims anys
I d'aquí ja pasem a els últims anys Al nou segle, els viatges a destinacions èxòtiques adquireixen la textura del reportatge això va ser possible per les mans d'alguns autors com: Guy Delisle o Joe Sacco.
Javier de Isusi publica la seva tetralogia Els viatges de Juan Sin Tierra (2004-2010).
Més clàssiques són Les aventures de Julius Chancer (2002) del britànic Garen Ewing.
Característiques
Aquest gènere es caracteritza pels següents trets:
-
Temàtics:
-
El protagonista no dubta no "dubta a ficar-se de cap en els més escabrosos assumptes sense que en ells els vagi un especial interès material.
-
Molts d'ells aparenten una edat més curta de l'esperable, entre l'adolescència i la maduresa, com Tintín, donat el públic al qual anaven dirigits.
-
Pretenen aconseguir un tresor, rescatar persones o resoldre un misteri.
-
Sol afrontar situacions de risc i perill, amb les quals pot generar-se una situació de suspens en acabar un capítol.
-
Formals:
-
Extensió generalment amplia
-
Poden presentar un grafisme realista o un caricaturesc
-
Demogràfic:
-
Transcorren normalment en escenaris exòtics i poc usuals: Selves, deserts, etc.



Shonen, manga
Cómics o noveles gràfiques originaries del Japó.
La seva forma modera és posterior a la Manga modern→ posterior a GM I.
Còmic japonés per a totes les edats.
Amplia gama temàtica: acció, aventura, drama, terror, musical, tragèdia...
Món audiovisual→ Anime
Variacions del manga:
Manhua (Taiwan)
Manhwa (Corea del Sud)
Manhua (Xina)
Nouvelle manga (França)
Amerimanga (Estats Units
CARACTERÍSTIQUES:
-
Es llegeix de dreta a esquerra.
-
És en blanc i negre.
-
Molta acció.
-
Protagonista jove masculí.
-
Situacions humorístiques.
-
Importància en l’amistat.

Yaoi, manga
És un subgènere del manga que que retrata relacions afectives i/o sexuals homosexuals entre homes.
CARACTERÍSTIQUES
Relacions entre homes.
A vegades es centra només en la relació i a vegades la relació està subordinada a la trama.
Els personatges acostumen a estar sexualitzats.
HISTÒRIA
Els primers exemplars van aparèixer a principis dels 70. Encara existien temes que no es podien tractar amb una protagonista femenina, per la qual cosa "Les magnífiques del 24" van decidir utilitzar nois joves que s'enamoraven d'altres nois.
El que avui es coneix com yaoi va tenir el seu origen en el món dels dojinshis (fanzines) en els anys 80. Van començar com a paròdies de les sèries d'èxit, en les quals les autores convertien en parelles als protagonistes masculins.
El primer manga amb adaptació d'anime va ser Patalliro!, manga creat el 1978 per Mineo Maya

Humorístic
El còmic d'humor, també anomenat historieta còmica, és un gènere del còmic pensat per fer riure.
És a dir, tant l'estil, el guió com el plantejament de la trama tenen aquesta intenció.
Segueix les convencions del llenguatge del còmic, però lògicament adapta els seus recursos gràfics per aconseguir el riure.
CARACTERÍSTIQUES
-
Finalitat: Provocar riure al lector.
-
Inclusió de gags, acudits o bromes, tant visuals com verbals, i de situacions insòlites per aconseguir l’objectiu.
-
L'ùs sobretot de certs formats de curta extensió, per exemple la tira diària. Tot i que hi ha també diversos formats més llargs.
-
Els dibuixos d'estil caricaturesc normalment, personatges i escenaris com deformats. Encara que no acostuma, també poden ser realistes.
-
Un traç net, sense ombreig, normalment.
-
Més presència d'onomatopeies i símbols cinètics.
-
Un ritme narratiu ràpid i viu.
-
Poques variacions de l'angle visual
Policiac
CARACTERÍSTIQUES
-
Al principi, abasten l'activitat criminal, i la seva investigació, cosa que, quan la censura no ho impedeix, permet a l'autor "explorar les parts menys decoroses de la nostra societat".
-
La història es pot explicar des del punt de vista de les Forces de l'Ordre (policies, detectius) o dels criminals (lladres, assassins, gàngsters, yakuza), així com del justicier urbà.
-
Cal ressaltar, en aquest sentit, que els primers còmics de sèrie negra tiraven cap a protagonistes de la Policía o relacionats".
-
La il·luminació i la composició poden ser molt efectistes.
-
Tenen molta ombra i utilitzen molt el negre.
-
A vegades, recorren a l’estil caricaturesc.
-
L'ambient sol ser urbà, quotidià i familiar per el lector.
-
Fan ús del recurs de suspens i intriga.
El còmic detectivesc, també anomenat sèrie negra, còmic policíac, és un estil de còmic, en el que el crim, sigui de la modalitat que sigui, hi és gairebé sempre present.
Les seves pàgines sovint es centren en les activitats d'un detectiu privat o bé d'un agent de la llei. Narren les activitats de delinqüents professionals. Expliquen algún crim puntual, perpetrat per algun delinqüent no profesional.
PERSONATGES
Els personatges principals sovint son o forces de l'ordre o criminals. Altres personatges habituals són la femme fatale, que, aparentment inofensiva, pot conduir les víctimes al perill o a la mort; els espies; i, òbviament, les víctimes.
Són personatges amb molt caràcter i no solen evolucionar durant la història.
ESTRUCTURA
Habitualment és un relat que es fa al revés de la narrativa tradicional, ja que no segueix un ordre cronològic lineal (començament, desenvolupament i desenllaç). Al començament es presenta l'enigma que s'ha de resoldre al final. El temps per aclarir el misteri procedeix en dos sentits: mentre avança la investigació (futur) es revela l'enigma (passat).

Gore i terror (manga)
El gènere gore és aquell que es caracteritza per l'extrema violència. El podem relacionar fàcilment amb la sang, laceracions, desmembraments, etc.
Va ser originat als anys 40’s, ja que va ser inspirat en les pel·lícules nord-americanes que van començar a incursionar en aquest gènere, caracteritzat per abordar en temes relacionats amb la violència gràfica i visceral.
És difícil definir quin va ser el primer manga Gore, perquè l'evolució del gènere ha avançat gradualment. Es podria dir que “El puño de la estrella del norte” va ser un desl primers del gènere per la seva extrema violència.
El personatge principal agafa el seu valor per poder combatir contra la mort, també en algunes ocasions el personatge principal desapareix o mort.
EXEMPLES
-
Another
-
Corpse party
-
Highschool of the death
-
Elfen Lied:
-
Mirai Nikki
El manga ha sabut beneficiar-se especialment del seu propi folklore, prolix en llegendes sobre fantasmes, dimonis, follets i altres éssers sobrenaturals, plasmant-lo en la major part de les seves historietes sobre terror, però valent-se igualment dels mites de terror procedents d'Occident.
CARACTERÍSTIQUES
-
La seva voluntat de provocar en el lector sensacions de paüra, por, disgust, repugnància o horror.
-
Els seus arguments sovint desenvolupen la sobtada intrusió en un àmbit de normalitat d'alguna força, esdeveniment o personatge de naturalesa maligna, sovint d'origen criminal o sobrenatural.
-
Solen incloure el que es denomina gore, és a dir sang, fluids del cos i petits trossos de carn de manera explícita.
-
Els espais o escenaris típics han estat tradicionalment el cementiri, la casa abandonada, el castell, les ruïnes, el laboratori lúgubre, el bosc o l'erm ombrívol i el jardí decadent, que han acabat conformant un catàleg de «llocs» comuns. En els últims anys, s'assisteix, no obstant això, a una cerca «del visceral, del revulsiu de l'ambient urbà, abandonant temors metafísics de condemnació eterna i lúgubres mansions en borrascosos cims».
